Sherida ‘Before & After’ foto’s

Anderhalf jaar geleden begon een goede vriendin van mij aan een lange weg naar gewichtsverlies.. of beter gezegd; naar een nieuw en gezond(er) leven! Sherida vroeg mij of ik haar ‘Before & After’ foto’s wilde maken en ik wilde dit graag op een creatieve humoristische manier vastleggen.  Niet de geijkte voor-en-na foto, maar een bijzondere serie met een knipoog naar een aantal aspecten van Sherida’s kleurrijke persoonlijkheid…
Het concept is niet van mijzelf.. Ik vond op internet het ‘Beth Project’ een geweldige serie van een vrouw die haar gewichtsverlies op een ludieke wijze had laten vastleggen, waarbij de fotograaf haar voor en na haar maagverkleining had gefotografeerd en deze beelden had samengevoegd in iconische filmscenes.  Ik vond dit zo’n leuk idee, dat ik mij hierdoor heb laten inspireren bij Sherida’s ‘Before and Afters’… alleen wilde ik wel dicht bij haar eigen persoon blijven. De beelden moesten raakvlakken hebben met haar passies en wie zij is!
Dus.. na anderhalf jaar en 50 kilo minder, is dit het resultaat geworden!!  En het is zo veel mooier geworden dan we vooraf voor ogen hadden ..  Zo ongelooflijk trots ben ik op mijn vriendinnetje… Ze is nog steeds dezelfde mooie zelfverzekerde vrouw met haar innemende vrolijke persoonlijkheid -en zo wilde ik haar ook vastleggen- maar in een gezonder, beter geproportioneerd lichaam! Alle personen in onderstaande serie is steeds zijzelf.  Lees hieronder ook haar eigen verhaal waardoor zij tot dit besluit is gekomen…


Ik ben Sherida, een vrolijke, goedlachse, sympathieke meid. Mijn passies (hobby’s) zijn: zingen, dansen en zwemmen. Zingen ben ik gestart in mijn kinderjaren in een kinderkoor. Dansen vanaf de wieg (disco, bigi poku, salsa, meringue), heb zelfs wat danswedstrijden gewonnen als kind/tiener. En met zwemmen heb ik meegedaan aan wedstrijden en een 3e plaats behaald in de scholencompetitie.


Door verschillende lichamelijke problemen heeft de huisarts mij vijf jaar geleden geadviseerd om een maagverkleining te overwegen. Angst speelde bij mij een hele grote rol en verklaarde de arts voor gek. De angst voor operaties in het bijzonder maag/buikwand correctie etc. is ontstaan in mijn tienerjaren, waar ik van velen in mijn omgeving (buurt/wijk) hoorde dat ze niet huiswaarts keerde na zo een ingreep, het idee beangstigde mij enorm. Voor mij was dit dan ook uitgesloten. Ondertussen onderging mijn zusje de gastric bypass (maagomleiding), met een mooi en zeer positief resultaat. En toch was dit voor mij geen optie en probeerde velen diëten uit en zelfs de diëtisten zijn flink rijk geworden door mij.


Totdat mijn knieën in 2014/2015 mijn lichaam niet meer konden dragen. In 2015 na een bemoedigend gesprek met mijn zusje en een kennis van haar, overwoog ik om mijn angst te overwinnen. Dit ging ook heel resoluut, want binnen diezelfde week nam ik contact op met de verzekeraar, huisarts en het Bariatrisch centrum die mij aangeraden werd.
Na de intake kreeg ik gelijk een datum voor operatie en let wel, binnen 6 weken ging ik onder het mes (kijkoperatie). De gastric bypass heeft verschillende opties en ik koos voor de maagomleiding. Ik werd heel goed voorbereid tot aan de operatie, wat maakte dat de angst ook helemaal verdween. Ik was heel zeker van mijn keuze en de dag van de operatie ook volledig in de rust.


In de zes weken van wachten, belde ik Sandra om haar het nieuws te vertellen, maar met de vraag een fotoreportage te maken voordat ik de operatie onderging. Sandra kwam met een geweldig idee, met deze reportage als resultaat. “Ik wilde mijzelf niet uit het oog verliezen”, waar ik vandaan kwam moest mooi en kundig vastgelegd worden als herinnering, “dit was IK en IK blijf IK”. 

Ik kijk totaal niet anders naar mijzelf. Ik ben niet mooier, maar gezonder. Ik ben niet veranderd als mens, niet in mijn zijn of mijn wezen. Alleen de inhoud/volume van mijn lichaam is veranderd. Gelukkig niet, want velen worden depressief en/of hun gedrag veranderd heb ik begrepen.

Wat ik wil meegeven is jezelf te accepteren, “Wie jij bent” JIJ bent kostbaar!!! Kleur, gewicht, omvang, afkomst (herkomst), dat is jouw bezit….jouw waarde…..jouw bestaan…..jouw zijn….jouw SCHOONHEID. Schoonheid komt van binnenuit!!!        – Sherida

Enkele beelden die verwerkt zijn in de achtergrond, zijn afkomstig van Dreamstime, deze vallen onder de creative commons zero (CCO) Publieke Domein Licentie.

B l o g   P o s t s