Docu: Leven met Multiple Sclerose

Geplaatst op

In 2013 is mijn zus veel te jong op 49-jarige leeftijd overleden. Zij leed aan een progressieve vorm van Multiple Sclerose, dit is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Voor de module documentaire fotografie (fotovakschool), heb ik een jaar voor haar overlijden een foto essay gemaakt.  Mijn zus woonde in een verzorgingstehuis, met ouderen die net als zij zorg nodig hadden. Zij zat meestal alleen op haar kamer, keek TV en had af en toe gezelschap van iemand die met haar een sigaretje rookte. Het isolement,  totale afhankelijkheid en gevangenschap in een lichaam die je volledig in de steek laat, wilde ik weergeven in een foto essay.

Jarenlang bezocht ik mijn zus 2x per week om haar te helpen met het avondeten, omdat zij dat niet meer zelfstandig kon. Ik nam dan altijd mijn kinderen mee. De meisjes konden er vanwege sport niet altijd bij zijn, maar mijn zoon was er altijd bij. Dit wilde hij zelf en hij had ook een speciale band met mijn zus. Om die reden heb ik hem in de serie opgenomen.  (docu is met geluid).