Philips AirFryer XL Review

Geplaatst op

Vandaag review ik de Philips AirFryer XL, omdat ik steeds meer vragen hierover krijg uit mijn omgeving. En uiteraard plaats ik ook lekker veel eigen foto’s ter illustratie van mijn bevindingen. Dus je zult veel moeten scrollen wil je de review helemaal tot het einde lezen.
Onze belangstelling voor de AirFryer is eigenlijk ontstaan vanwege gezondheidsoverwegingen en het meer bezig zijn met bewust verantwoord eten. Ik was in eerste instantie wel sceptisch, want frituren met hete lucht -zonder toevoeging van olie- klinkt te mooi om waar te zijn. En inderdaad na het uitproberen van een niet al te dure Vetarme Friteuse, bleken al mijn vooroordelen bevestigd! De frietjes waren bleek, slap en droog en het vlees net karton.. Uiteindelijk had ik toch nog extra eetlepels olie nodig om de frietjes een beetje ‘eetbaar’ te maken!

Vervolgens kregen we de Philips Airfryer XL in het vizier. En ondanks we toch nog wat terughoudend waren gezien onze eerdere ervaring, gaven de vele positieve recensies van gebruikers toch de doorslag. En ik kan eigenlijk niet anders zeggen dan dat de AirFryer onze verwachtingen ruimschoots heeft overtroffen! Dat klinkt misschien erg overdreven, maar wij waren echt zeer verrast over het resultaat. Philips maakt namelijk gebruik van een Rapid Air-technologie, waardoor je met hete lucht kunt bakken… Het resultaat is goed krokant, en gelijkmatig bruin van buiten, en mals & juicy van binnen. De smaak van de patat vinden wij ook heerlijk zonder die frituurvet-smaak eraan. Ook verse hamburgers, gehaktballetjes, schnitzels, vis, hotwings enz. is makkelijk te bereiden in de AirFryer!  Het gemak, de veelzijdigheid en het goede resultaat, maakt de AirFryer een waardevolle aanwinst in de keuken! In principe kan alles wat je in een oven bakt in de AirFryer. Zo zie je ook steeds meer dat baktijden voor de AirFryer op de verpakking van snacks worden vermeld.

Empanada’s op de grillplaat – 10 minuten op 170 graden in een voorverwarmde AF, halverwege een keer omdraaien. Aanbevolen tijd op één van die baklijstjes was 15 min. op 180 graden, maar dat ging te hard. Op 170 graden wordt het deeg lekker luchtig!  Ik heb hiervoor Koopmans Bladerdeeg Origineel voor zoet en hartig gebruikt!

Over kroepoek in de AirFryer is veel te vinden, maar over emping (Indonesische notenchips) kon ik niets vinden online. Dus ik ben zelf maar gaan experimenteren.. Het zal misschien variëren per merk, maar ik heb gewoon deze ‘merkloze’ zak ongebakken emping gekocht bij de toko.  Bovenstaande emping heb ik 2 minuten gebakken op 180 graden in een voorverwarmde AF. Daarna een minuutje laten rusten in de AirFryer (niet langer).  Zo is het precies goed wat betreft kleur, crispness en smaak. Omdat emping eigenlijk gezout lekkerder is –en zout niet blijft pakken als je zonder olie bakt- kun je de emping vooraf een beetje sprayen met olijfolie. Bak niet te veel emping tegelijk, ongeveer een handje vol verdeeld over de bodem van het frituurmandje. Vergeet niet een spatdeksel te gebruiken, want lichte producten vliegen de hele AirFryer door!      

 

Naar boven scrollen voor de volledige review…

Voordelen op een rijtje 

 • Gezonder!!  Doordat je met hete lucht frituurt, bevatten de frietjes 80% minder vet, dan wanneer je in olie frituurt!
 • Philips maakt gebruik van een Rapid Air-technologie waardoor je frituurt met hete lucht.. daardoor ontstaat van buiten een knapperig korstje, en van binnen blijft het tegelijkertijd mals en sappig. Friet wordt heerlijk krokant en overal evenredig bruin. Zo krokant krijg je ovenfriet & snacks niet in een oven. Ook vlees blijft lekker sappig en mals!
 • Grote capaciteit van 1,2 kilo (maar ook voor 2 personen is de XL geschikt, vanwege handig formaat van het mandje. Zeker als je het ook wil gebruiken voor het braden van vlees enz.)
 • Geen vet of olie nodig voor friet & snacks of vlees, kip & vis. Ook valt al het overtollig vet weg wat uit het vlees druipt (zie foto verder in deze recensie).
 • Geen frituurvet meer verversen of frituurvet meer aanschaffen.
 • Geen vieze frituurluchtjes meer in huis. Ook geen frituurvet-smaak aan je frietjes.
 • Het enorme gemak! Je hoeft er niet bij te blijven in tegenstelling tot het braden van vlees in de pan. Ook geen vetspetters meer op je fornuis!
 • Zeer makkelijk in gebruik. Je stelt alleen tijd en graden in.
 • Naast friet en snacks, kun je er vlees, vis of kip in bakken, braden of grillen. Ook kroepoek, tahoe (tofu), afbakbroodjes, cakes en zelfs groente kun je erin poffen!


Nadelen op een rijtje

 • De prijs! De AirFryer XL kost veel geld!  kijk ook even op airfryerweb.nl voor de laagste prijzen van de Philips Airfryer XL. Dit scheelt namelijk nogal per webshop! Let dan wel op leveringstijden en garantie.
 • Accessoires die je los kunt aanschaffen zijn erg duur! Philips weet daar wel handig een slaatje uit te slaan!
 • Spiraal (verwarmingselement) is lastig schoon te maken. Vooral achter het verwarmingselement kan je er niet goed bij.
 • Ik vind een spatdeksel onmisbaar, om rookvorming te voorkomen bij het braden van vlees boven de 180 graden. Anderen bakken op lagere temperatuur en hebben een spatdeksel om die reden niet nodig.
 • Het omhulsel van de AirFryer is van kunststof gemaakt. Het is aan te raden wanneer je de schuiflade opent, om de bak zo ver mogelijk uit te schuiven, zodat het materiaal niet te lang aan de ‘hitte’ wordt blootgesteld. Hierdoor kan de bak namelijk scheef trekken of ‘rafels’ ontstaan. Ook de buitenzijde van de AF vind ik erg krasgevoelig. (zie toelichting onderaan deze recensie)
 • Het digitale bedieningselement kan kapot gaan (een veelgenoemd minpunt uit recensies, en om die reden wil ik het toch vermelden), maar Philips lost dit netjes op!
 • Baktijd van patat is langer dan de friteuse (10 a 14 min). Daarentegen is de voorverwarmingstijd veel sneller.
 • De Crunchy Ovenfrites van Aviko zijn het lekkerst (vinden wij ten minste). Dus je zit vast aan een duurder merk, maar je hebt daar tegenover weer geen kosten van frituurvet. Overigens vind ik sowieso de producten voor de oven, het beste resultaat geven in de AirFryer!              
 • (Mogelijk) Energiekosten op jaarbasis. Ik benoem dit, maar ik heb dit voor ons nog niet in kaart gebracht. Ik las wel ergens dat iemands kosten omhoog waren gegaan. Dus ik ben benieuwd, in ons geval gebruiken wij de AF dagelijks!

 

Wanneer je googled op de lekkerste frietjes voor in de AirFryer, dan kom je echt van alles tegen. Ik heb een aantal tips en merken geprobeerd -en het is uiteraard persoonlijk- maar wij vinden thuis Crunchy Ovenfrites van Aviko echt het lekkerst en super krokant!  Zoals je ziet geen bleke frietjes, maar overal evenredig bruin. (14 min. op 180 graden in een voorverwarmde AF).  Je hoeft niet perse ovenfriet & -snacks te kopen, maar ik vind zelf dat producten voor de oven, het beste resultaat geven in de AirFryer.              

 

blogaf02

Wij zijn groot liefhebber van de zoete aardappel, plus het is ook nog eens heel gezond! Zoete aardappelfrietjes is best lastig om krokant te krijgen in de oven, het wordt snel zacht of het verbrandt. Maar in de AirFryer wordt het wel knapperig.  Snijdt zoete aardappel met schil in repen van een 0.5 cm dikte. Hussel de frietjes met een klein beetje olijfolie en een flinke pinch Garlic Salt. (15 min. op 180 graden in een voorverwarmde AF). Heerlijk met een zelfgemaakte knoflooksaus van Turkse yoghurt als frisse tegenhanger!                   

 

Rekening houden met (langere) baktijden/ Creatief koken

Hoewel de baktijd van vlees, vis, kip en pistoletjes korter kan zijn dan wanneer je het in de oven of pan bereidt, zijn de baktijden van patat aanzienlijk langer. Iets waar je wel rekening mee moet houden. In de friteuse is het vaak in een paar minuten klaar, maar de AirFryer doet er toch wel 14 minuten over. (voorverwarmen gaat in de AF overigens sneller).
Toch gaat de tijd snel als je in tussentijd groenten of een lekkere salade klaarmaakt. Meestal bak ik een zak patat, en dan eten wij alvast wat patat met sla en vlees, terwijl de tweede zak al in de AirFryer zit. Of ik bewaar de eerste bakronde patat even in een schaal in de oven totdat de tweede portie klaar is. Op zich kan er een hele zak van 750 gram makkelijk in. En als ik eerst vlees bak, dan houd ik het warm in aluminium folie. Dat blijft in principe lang warm. Je wordt vanzelf creatief erin.

Er zijn vele baklijstjes (als ook recepten) voor de AirFryer, maar ik vind deze wel handig als richtlijn:   baktijdenlijst-airfryer
Ik ben tevens groot fan van The Philips Chef, die regelmatig recepten en foto’s deelt.

airfryer-02

Gemarineerde hotwings zonder toevoeging van olie gebraden in de AirFryer.  Zoals je ziet is de schaal mooi schoon omdat het vet wat uit de kip is gedropen in de AirFryer is achtergebleven.. toch ziet de kip er alles behalve droog uit, maar juist krokant en juicy!  (15 min op 180 graden, in een voorverwarmde AF)

 

airfryer-01

Deze gehaktballetjes (1 pond rundergehakt uit de supermarkt) zijn zonder toevoeging van extra olie in de AirFryer gebakken.  Voor de grap heb ik het vet wat uit het vlees druipt in een schaaltje opgevangen. Wij hebben echt geen vetfobie, maar het verbaast mij iedere keer hoeveel vet uit het vlees druipt… Kun je nagaan dat je daar nog boter aan toevoegt als je in een pan bakt!  

 

 

Extra accessoires

Je koopt de Airfryer met een standaard frituurmandje. Hier kan in principe alles in. Ik heb er een grillpan bijgekocht, daar gril ik het vlees op. Vind ik zelf erg handig, vanwege de anti-aanbaklaag. Het vlees blijft niet plakken en het overtollige vet valt in de onderpan door de gaatjes. Daarnaast heb ik ook een grillrekje gekocht, dan kun je de pan maximaal gebruiken vanwege een extra laag. Op de bodem van het frituurmandje plaats ik 2 of 3 kipschnitzels en bovenop het rekje ook nog 2 kipschnitzels. Dan bak ik alles in één keer. Zo kun je bijvoorbeeld ook patat onder en vlees boven op het grillrekje bakken. (Onderstaande foto’s van internet geplukt).

accessoires
Ik heb ook nog een spatdeksel gekocht via de Facebookpagina: Bajo Kitchen Supplies.  Het losse handvatje moet je in het begin wat aan wennen, maar krijg je snel onder de knie. Als alternatief krijg je er ook een gratis kikker (leuk siliconen handschoen) bij die je ipv het handvatje kan gebruiken. Het spatdeksel werkt echt goed. Ik was het een keer vergeten toen ik een lekker visje in de AF aan het grillen was, en de hele keuken stond blauw. Dat komt door de spetters van het vlees tegen het verwarmingselement wat voor rookvorming zorgt. Daarnaast houd je met een spatdeksel het verwarmingselement schoner. Ook bij lichte producten zoals kroepoek, voorkomt een spatdeksel dat het niet tegen het verwarmingselement aan waait door de luchtcirculatie.  Wanneer je op lagere temperatuur bakt (160 graden, hooguit 170), dan schijn je geen rookvorming te krijgen. Ik zou dus even kijken wat voor jou in praktijk werkt.

 

Veelgenoemde minpunten uit recensies

Voordat je tot zo’n dure aanschaf overgaat, zijn er naast het enorme gemak en voordelen, ook wel minpunten te noemen die je vooraf goed moet overwegen.  Een aantal punten kwam ik regelmatig tegen, vandaar dat ik deze vermeld in mijn review..


Defecten Digitale Display:
In recensies las ik regelmatig, dat het digitale display stuk kan gaan, voornamelijk in de eerdere modellen. Daar was ik in eerste instantie wel terughoudend door. Maar ik las dat Philips het altijd netjes oplost. Het wordt vaak eerst ter reparatie teruggenomen en als je nog problemen ervaart krijg je een nieuwe AirFryer. En dat is ook mijn ervaring met Philips. Ik kreeg -omdat ik niet tevreden was over het resultaat van een broodrooster- een nieuwer duurder model en de oude broodrooster mocht ik ook nog houden! 

Binnenpan niet altijd vaatwasserbestendig: De accessoires van Philips behoren vaatwasserbestendig te zijn, maar regelmatig las ik dat de beschermingslaag van de binnenpan er na verloop van tijd van af kan bladeren. Maar ook dán krijg je gewoon een nieuwe binnenpan van Philips. Ikzelf was de pan gewoon netjes af iedere keer na gebruik. Even in heet water met wat afwasmiddel en het is zo schoon!

Eenvoudig materiaal: Het omhulsel van de AirFryer is van kunststof gemaakt wat bij het openen van de bak, scheef kan gaan trekken door de hitte die vrij komt. Na mijn eerste gebruik, zag ik al dat de zijkant vd bak niet netjes meer aansloot en wat naar buiten stond.. er was een klein kiertje ontstaan. Ik had gelezen dat wanneer je de pan weer even goed uit- en inschuift en dicht laat afkoelen, dat het dan weer recht trekt. En dat klopte inderdaad, het trok weer recht toen de pan eenmaal was afgekoeld.
Zo kunnen er ook ‘rafels’ ontstaan aan de rand vd AirFryer. Dit is helaas bij onze AirFryer al wat zichtbaar. Ook dit zou komen door de warmte en het niet volledig uitschuiven van de bak. Het is aan te raden wanneer je de schuiflade opent, om de bak zo ver mogelijk uit te schuiven, zodat het materiaal niet te lang aan de ‘hitte’ wordt blootgesteld.

Krasgevoeligheid: Verder vind ik de AirFryer wel erg krasgevoelig. De buitenkant van de AirFryer is een zacht soort kunststof. Als je met je nagel daar overheen gaat, ontstaat er al een kras op de AirFryer (dus probeer dat maar niet uit!). Onze AirFryer is nog geen maand oud en ik ben er echt netjes mee, maar toch zie ik nu al aardig wat krasjes. Daar kun je zeker in het begin flink van balen, want je wil natuurlijk dat die Airfryer mooi blijft. Maar ik heb mij daar toch wel snel bij neergelegd.

Prijzige accessoires: De accessoires zijn duur!! Zoals ik eerder schreef, kan Philips daar best wat schappelijker in zijn. De aanschaf van de AirFryer is ook niet mis! De frituurmand zit er standaard bij en daar kan in principe van alles in. Maar de andere accessoires (die ik eerder heb genoemd) vind ik toch wel een enorme toevoeging!

__
Ondanks de bovengenoemde minpunten en eerder opgesomde nadelen, weegt dit voor ons niet op tegen het enorme gemak en de goede resultaten van de AirFryer. Ik kan iedereen die een gezonde levensstijl nastreeft de Philips AirFryer XL aanraden!

 

airfryer-03

De AirFryer XL heeft een grote capaciteit van 1.2 kilo. Je kunt de mand gerust volgooien en je hoeft niet bang te zijn dat het niet overal gelijkmatig bakt omdat het op elkaar gestapeld ligt.. gewoon een keer tussendoor flink schudden! De snacks of frietjes liggen in een frituurmandje en de hete lucht circuleert door de hele pan waardoor het overal gelijkmatig bruin wordt.  Ik ben overigens weleens vergeten om tussendoor te schudden en de frietjes waren toch gelijkmatig krokant en bruin.

 

pistoletjes

Pistoletjes krijg je perfect in de AirFryer. Wij houden van lekkere bruin gebakken pistoletjes (4 minuten op 180 graden in een voorverwarmde AF). Na het bakken even een paar minuutjes laten afkoelen.. dan worden ze iets zachter en zijn ze perfect! (de foto linksboven is overigens een goed voorbeeld hoe je de AirFryer dus niet open moet laten staan als het nog warm is. De bak moet je namelijk helemaal naar achteren trekken, om schade aan de kunststof buitenkant te voorkomen. Zoals vermeld in ‘minpunten uit recensies’ hierboven).